Invloed van muziek tijdens het autorijden

Carvibe.nl | Alle ins en outs over auto's en accessoires.

Misschien lijkt het ver gezocht maar de invloed van muziek kan rijveiligheid beïnvloeden. Het luisteren naar bepaalde nummers kan jouw stemming beïnvloeden wat automatisch en misschien onbewust impact heeft op jouw rijgedrag.

Het lijkt natuurlijk vanzelfsprekend dat als je relaxte en vrolijke muziek luistert dat je hierdoor ‘veiliger’ gaat rijden, maar dit zal ook moeten betekenen dat keiharde rock en heavy metal er voor zorgen dat je een negatieve impact moeten hebben op je rijgedrag.

De invloed van muziek tijdens autorijden kan dus per moment en stemming variëren. Vanuit psychologisch perspectief is invloed van muziek op de mens bepalend in veel situaties.

Bepaalde muziek kan namelijk de kans verkleinen dat bestuurders wegzakken of in slaap vallen achter het stuur. Dit bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen.

 

Onderzoek naar concentratie en muziek

Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen zouden jonge bestuurders van 25-35 jaar extra gefocust kunnen deelnemen aan het verkeer als ze hun favoriete muziek horen of de radio aan hebben staan.

Eerder werd nog aangenomen dat harde muziek juist afleiding in het verkeer kon veroorzaken maar niks bleek minder waar. Op de snelweg en lange ritten op een weg kunnen slaapverwekkend zijn. Muziek die opbeurend is kan dit slaapwekkende en saaie gevoel wegnemen waardoor de concentratie opspeelt. Het onderzoek vond plaats op een weg zonder veel verkeer.

Het bleek dat de groep die muziek hoorde in de auto hun aandacht veel beter op de weg konden richten dan de groep die geen muziek luisterde. In drukke steden bleek men wel afgeleid te zijn door de radio. Omdat een drukke stad veel meer concentratie vraagt dan een rustige saaie weg, werkt muziek tijdens het autorijden het beste om alert te blijven tijdens saaie rustige autoritten.

Daarnaast werden de effecten van positieve, negatieve en geen muziek op rijgedrag en fysiologische metingen beoordeeld voor normale en cognitief veeleisende ritten.

Subjectieve stemmingsbeoordelingen gaven aan dat muziek de stemming tijdens het rijden met succes vasthield. Een smalle rijstrook zorgt voor een grotere focus, dit bleek uit de inspanningswaarden en het uitwijken.

Bovendien was de ademhalingsfrequentie lager tijdens het luisteren naar muziek in vergelijking met ritten zonder muziek, terwijl er geen effecten van muziek werden gevonden op de hartslag.

 

Uitslag van het onderzoek

Over het geheel genomen toont het onderzoek aan dat het luisteren naar muziek in de auto de gemoedstoestand tijdens het rijden beïnvloedt, wat op zijn beurt het rijgedrag kan beïnvloeden. Er is echter te weinig bekend over de impact van muziek op de fysiologische toestand en prestaties tijdens het rijden.

Aangezien muziek een positieve bijdrage kan leveren aan de gemoedstoestand van de bestuurder geven wij de volgende tips.

 

Luister nummers die positief en opbeurend zijn

Via Spotify kun je eenvoudig je eigen playlist samenstellen met nummers die je een positief en opbeurend gevoel geven. Mocht je hier inspiratie voor nodig hebben dan stel ik voor dat je onze blog ‘leuke onderweg nummers’ eens bekijkt. Deze staat boordevol tips als het gaat om ideale muziek tijdens het autorijden. Je hoeft op deze manier niet zelf een nieuwe lijst samen te stellen.

Speel je liever je eigen Spotify muziek af via de autoradio? Dat kan natuurlijk ook.

Geschikte nummers tijdens het autorijden

Om wat inspiratie op te doen zijn hier wat nummers die een ‘veilig rijgedrag’ kunnen bevorderen.

Denk aan echte road music zoals Billy Bremmer met zijn nummer “Loud music in cars”. De muziek heeft een fijne flow en luistert prettig. Het nummer zorgt ervoor dat de focus hoog blijft tijdens het autorijden. Er zitten geen harde onverwachte geluiden in, de kans op een schrikeffect is daarom ook niet aanwezig.

Naast muziek van Bille Bremmer doet Rihanna het ook goed met haar rustige nummer “Love on the brain“. Dit nummer zorgt voor een hoger concentratie gehalte, hierdoor ben je meer gefocust op je eigen omgeving. Het nummer leidt niet af en brengt je niet in een sombere of boze stemming. Het is wel aan te raden de bass niet te luid te zetten in de auto van dit liedje.

Om in een vakantiestemming te komen kun je het vrolijke liedje van Sheryl Crow: “Soak up the sun” draaien. Ook dit liedje heeft een gelijke melodie zonder schrikeffecten en afleidende geluiden.

Het laatste nummer wat ons te binnen schiet is het liedje “Celebrate” van Anderson Paak. Het beschikt over een fijne kalme beat en kan hierdoor rustgevend werken.

Invloed van muziek tijdens autorijden

Relaxt, gefocust en veilig autorijden?
Wil jij graag bovenstaande nummers eens proberen tijdens het autorijden of wil je graag je eigen muziek afspelen via de autoradio boxen? Maak dan gebruik van onze FM transmitter, dit product is eenvoudig aan te sluiten via de sigaretten poort in jouw auto. Rij voortaan relaxt, gefocust en ‘veilig’ terwijl je luistert naar je eigen samengestelde muzieklijst luistert.